Mąka typu 00 jest najczęściej wybierana z myślą o wypieku pizzy, ale doskonale sprawdzi się także jako baza do innych smakołyków. Dodając do niej sos pomidorowy, nawiążesz do włoskiej tradycji, choć niekoniecznie stworzysz klasyczną pizzę. Szukasz szybkich i smacznych pomysłów, które zaskoczą Twoich bliskich? Oto kilka inspiracji.
W kuchni kryje się wiele produktów spożywczych, które oferują znacznie większe możliwości kulinarne, niż mogłoby się wydawać. Duży potencjał pod tym względem ma w sobie sos do pizzy i mąka do pizzy.

Pizzerinki
Pizzerinki to miniaturowe wersje pizzy, które świetnie sprawdzą się na imprezach, jako kolacja lub drugie śniadanie do pracy. To sycąca przekąska, którą łatwo zabrać ze sobą. Przygotowanie pizzerinek jest podobne do tradycyjnej pizzy. Podstawą jest ciasto z dobrze dobranej mąki, najlepiej mąki do pizzy typu 00, drożdży i wody. Poszczególne przepisy mogą się nieco różnić proporcjami. Zamiast jednego dużego placka, formujesz kilka mniejszych, smarujesz sosem pomidorowym, dodajesz ulubione składniki i posypujesz serem. Następnie wystarczy włożyć je do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut i gotowe!
Jeśli akurat nie masz w domu mąki do pizzy, znajdziesz ją, robiąc zakupy online na stronie Auchan!
Paluchy chlebowe z sosem pomidorowym
Innym pomysłem jest przygotowanie paluchów chlebowych. Podobnie jak pizzerinki są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę sprawdzającą się w różnych okolicznościach. Ciasto przygotowuje się z tych samych składników i w ten sam sposób, co ciasto na pizzę. Po rozwałkowaniu podziel placek o grubości 1 cm na cienkie paski i delikatnie je skręć, aby się wydłużyły. Przed pieczeniem odstaw je w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie posmaruj jajkiem i posyp makiem lub sezamem.
Podawaj je solo lub z dipem na bazie sosu do pizzy. Zrób go samodzielnie albo sięgnij po gotowy sos. Jest dostępny na przykład tutaj
Focaccia z sosem pomidorowym
Miłośnicy pizzy powinni spróbować focacci, która jest jej pyszną alternatywą. Do jej przygotowania możesz wykorzystać klasyczne ciasto na pizzę, choć w sieci znajdziesz także inne przepisy. Przełóż ciasto do prostokątnej formy, skrop oliwą z oliwek, zrób w cieście wgłębienia palcem, a następnie dodaj świeży rozmaryn i pomidorki koktajlowe. Po upieczeniu pokrój na kawałki i podawaj z dipami lub solo. Focaccia smakuje również wyśmienicie, gdy przed pieczeniem posmarujesz ją sosem pomidorowym do pizzy.
Stromboli z sosem do pizzy
Stromboli to interesujące danie, które łączy smak pizzy z aromatycznym farszem. Jego przygotowanie jest proste, a smak z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Stromboli również wykonuje się z mąki typu 00 i drożdży, dlatego pamiętaj, że ciasto musi rosnąć przez godzinę tak jak w przypadku pizzy. Rozwałkowany placek posmaruj sosem do pizzy, posyp startym serem mozzarella, ułóż plastry szynki i salami, a także pokrojony w kostkę żółty ser, ogórki konserwowe, oliwki, paprykę lub inne ulubione dodatki. Zwiń ciasto w rulon, podwijając końce do środka. Przed pieczeniem możesz posmarować je jajkiem i posypać przyprawami. Piecz przez około pół godziny, a po lekkim przestudzeniu pokrój roladę na plastry.
Składniki potrzebne do przygotowania Stromboli są do kupienia w sklepie online Auchan








