Daktyle Medjool 1kg – najzdrowszy kilogram świata

Dlaczego sportowcom obowiązkowo wpisuje się te owoce w dietę? Bo mają mnóstwo witamin i minerałów. To nie są zasiarkowane, suszone owoce. To świeże daktyle, których odmiana czyni je jednym z najbardziej zdrowych i odżywczych owoców na świecie. Jeszcze mało znane, zaczynają podbijać rynki zdrowej żywności. Zobacz, dlaczego warto jej jeść. 

Skąd się wzięły owoce?

Rosną na palmach daktylowych, które owocują nawet do 80 lat. Drzewo jest duże i wyrasta nawet do 20 m. Rosną wzdłuż doliny rzeki Jordan, a ich uprawa nie należy do najłatwiejszych. Największym importerem tych owoców jest Izrael. Palmy tych daktyli są również w Palestynie, Jordanii, Australii, Kalifornii i Meksyku. Występują też w krajach arabskich i tam są nazywane „chlebem życia”. Ich uprawy są okazałe, kiedy dojrzewają w temperaturze powyżej 300C. Zrywane przechowuje się w minusowych temperaturach, by nie utraciły swoich cennych składników. Daktyle Medjool 1 kg nie są mrożone, ale lekko hibernowane.

Środek daktyli – czyste złoto dla zdrowia 

Co w swoim składzie zawierają daktyle? To naturalna dawka zdrowej energii, cukrów i błonnika. W ich składzie tkwi całe bogactwo przeciwutleniaczy, antyoksydantów, salicylanów i związków fenolowych. Owoc jest prawdziwą bombą witaminową. Tworzy ją aż 15 wartościowych pierwiastków. Najwięcej znajdziesz witaminy A oraz z grupy B: B2, B3, B5, B6. Sporo jest w tych daktylach witaminy K. Minerały, które podnoszą wartość odżywczą daktyli Medjool 1kg to: fosfor, żelazo, wapń, cynk i magnez. Potas występuje w ilości 688 mg/100g co czyni owoc najbardziej bogatym w ten pierwiastek, świeżym owocem na ziemi.

Smak i zastosowanie owoców

Są bardzo słodkie i miękkie. Pestka ma mięsisty miąższ. To spore owoce, które są tak delikatne, że bardzo szybko rozpływają się w ustach. Ich naturalny kształt jest pomarszczony. To oznaka, że owoc jest dojrzały. Lekko brązowe, w odcieniu mlecznej czekolady można przechowywać do 1 roku w szczelnie zamkniętym pojemniku i w temperaturze 23oC. Daktyle najlepiej smakują w bezpośrednim spożyciu. Robi się z nich mąkę daktylową, nalewki, sosy i kremy. Są słodkim dodatkiem do śniadań i deserów. Składnikiem wypieków oraz dekoracją budyniów i kisieli.

Właściwości daktyli Medjool 1 kg

Trudno je zliczyć. Mają wszechstronne działanie, ze względu na bogaty skład. Pomagają i wspierają:

  • układ krążeniowy – redukują ryzyko miażdżycy, wzmacniają pracę serca, zmniejszają poziom cholesterolu i zapewniają prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi,
  • układ nerwowy – działają kojąco i przeciwdepresyjnie,
  • układ trawienny – błonnik przyspiesza pracę jelit, pobudzają soki trawienne do pracy, oczyszczają cały układ pokarmowy, wspomagają wątrobę w oczyszczaniu z toksyn,
  • układ wzrokowy – witamina A regeneruje i chroni oczy, lecytyna i luteina pomagają w regeneracji gałek ocznych,
  • w przewlekłych bólach stosowane są jako środek przeciwbólowy, zbijają gorączkę, hamują rozwój infekcji, działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo,
  • w zespole jelita drażliwego niwelują większość dolegliwości,
  • w nadkwasocie zobojętniają kwasy i zmniejszają uporczywe bóle żołądkowe,
  • organizmy kobiet w ciąży; podaje się im daktyle jako pełny suplement,
  • organizmy kobiet w połogu; podaje się daktyle jako środek mocno odżywczy,
  • w chorobach cukrzycowych, ponieważ mają bardzo niski indeks glikemiczny 43-53.

Daktyle Medjool 1 kg to owoce warte każdej ceny. Są naturalną dawką zdrowej energii, nie tylko zalecanej sportowcom czy osobom z ujemnym bilansem witaminowym, ale przede wszystkim osobom chorym, z różnymi dolegliwościami. Najważniejsze jest to, że ich smak cieszy nas i sprawia przyjemność kubkom smakowym. Ze względu na niskie ryzyko wzrostu cukru we krwi po ich spożyciu, możesz jeść daktyle Medjool, będąc nawet na diecie redukcyjnej. 

Rekomendowane artykuły